Vi påtar oss alt arbeid innen murerfaget.

Aktuelt
"Ikke siden Ålesund brant"
”Ikke siden Ålesund brant” er blitt et begrep som ikke bare sunnmøringer men også resten av landet tyr til når det skal fortelles om noe stort som har skjedd.

 

Og byen Ålesund brant faktisk nesten helt opp i det herrens år 1904. Dette var den største norske brannen i norsk historie i fredstid. En tradisjonell norsk fiskerby preget av trearkitektur ble i løpet av femten timer nærmest jevnet med jorden. Over 800 hus brant ned. Kl 0215 natt til lørdag 23. januar startet flammene i det små, i et lokale vest i byen der tettbebyggelsen begynte.  Med storm fra sørvest spredte flammene seg raskt innover i byen og slukte hus for hus på sin veg.

 

Ryktet om brannen spredte seg også raskt utover Norges land og langt nedover i Europa. Hjelpesendinger med nødhjelp begynte å strømme inn. Norske hjem rundt om tok imot evakuerte fra Ålesund, og lag og organisasjoner samlet inn klær og mat.

 

 

Etter denne bybrannen vedtok Det Norske Storting en ny lov; ”Murtvangsloven”; Norske byer ble pålagt å bygge i mur i sentrum av byene.

 

 

I kjølvannet av brannen kom det tilreisende flere håndverkere og arkitekter til Ålesund. Det store boligkrakket i 1899, kalt ”Kristianiakrakket”, hadde virket inn på boligbyggingen i hele landet. Mange som da ble arbeidsløse, så muligheten for nye oppdrag ved gjenoppbygging av Ålesund. Allerede i august 1904 forelå det en ny byplan, og i løpet av tre år ble 675 bygninger reist! Herav 391 murhus mest rundt sentrum av byen, resten som trehus. De unge arkitektene som fikk tegne de nye murhusene brukte datidens stil som hersket i Europa, som i ettertid har fått navnet ”Jugendstil / Art Nouveau ”. Og med innslag av norske nasjonalromantiske elementer i ornamentikken fikk også de nasjonale følelsene komme til uttrykk i gjenoppbyggelsen. Der er mange jugendstil hus i andre norske byer, men disse ligger mer spredt og er reist over et lengre tidsrom enn de få intense gjenreisnings årene som pågikk i Ålesund.

 

 

Ålesund fikk bystatus i 1848. Med sine over 40 000 innbyggere er Ålesund den største byen mellom Bergen og Trondheim.

 

 

Det lokale næringsliv er nasjonalt og ikke minst internasjonalt orientert. Ålesund er landets fiskerihovedstad og senter i verdens ypperste maritime og marine samlinger. Byen med omegn er et kraftsenter med hundretalls bedrifter involvert i fiskeindustri, skipsdesign, skipsbygging og utvikling, finans- og konsulentbistand innen maritime og marine næringer.

 

Fra byen har en utsikt mot uendelig hav og dype fjorder.  Mot majestetiske fjell og topper. Fjellene reiser seg rett fra sjøen og opp mot over 1700 meter. Organiserte fjellturer til topper og daler, samt båtturer både til havs og inn fjordene er tilbud de lokale turistbyråene kan ta deg med på.  Ålesund er en intim liten by. Den ligger plassert på åtte øyer, tråklet sammen med broer. Selve ”Ålesundet”, kalt Brosundet, deler bysentrum av på midten. Sundet er omkranset av de karakteristiske fargerike ”sjøbuene”. I nærmiljøet her er også det meste av hoteller og restauranter plassert. Langs sjøgaten her ligger det stadig fiskebåter som selger fersk fisk og skalldyr. Ellers i sundet er det stadig trafikk av yachter og båter som legger til langs gjestehavnen. Byen har ellers mye å by på både av uteliv og museer. Et steinkast unna sundet ruver byfjellet Aksla opp. Fra byparken kan en gå til restauranten på toppen via 418 trappetrinn. Eller kjøre veien rundt dit om en heller fortrekker det. Der oppe har en 360°panorama med utsikt mot Sunnmørsalper, øyer og hav.

 

(Skrevet av Nina E. Erdal)

 

 

Kilder:

Ålesund Kommune

Jugendstilsenteret 

Published 21.02.2013   Print this article   Bookmark and Share
<< Tilbake

Reporter :  editor
Source : 


  • x